'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn  november 2008

1 november, zaterdag

VERLIEFD

Roos heeft een uitnodiging gekregen voor een feestje van Ingmar. Hij wordt zes jaar.

Roos gaat meteen aan de slag. Eerst tekent ze met grijs potlood een jongen. 'Dat is Ingmar mama, wil jij even zijn naam erbij schrijven', zegt Roos.

Ik schrijf zijn naam er onder, waarna Roos weer verder tekent. Ze tekent zichzelf (let op haar kapsel: 'kortere haren') en zet haar naam er bij. Ingmar en Roos lopen hand in hand. En erboven staat een hartje.

De liefde spat van het roze velletje af. Ingmar heeft zelfs hartjes in zijn ogen!!!

'Zo, klaar', zegt Roos. 'Deze geef ik aan Ingmar. Hij vindt mij lief en ik vind hem lief. Soms geeft hij mij ook kusjes'.

Als dat geen ware (kleuter)liefde is!!!

 

2 november, zondag

IN VOLLE VAART

Een beetje vroeg misschien, maar met mijn overvolle agenda van deze en volgende maand, ben ik al halverwege vorige maand (oktober!!!) begonnen met het inkopen van cadeautjes. Het gaat niet alleen om schoencadeautjes en andere 5 december verrassingen, maar ook om cadeautjes voor de verjaardag Roos, de verjaardag Jurre, Kerst en de verjaardag Stijn! Uit ervaring weet ik dat ik vanaf Sint Maarten in een stoomversnelling terechtkom die pas met ingang van het nieuwe jaar een beetje tot rust komt.

Ruim op tijd, al in de herfstvakantie (!), ben ik op pad gegaan. En met succes, want voor 1 november had ik het meeste al in huis! Keurig bijgehouden in lange lijsten: wat voor wie en wanneer.

Kortom, ik ben klaar voor deze stormachtige feestmaand (nou ja, bijna! Ik moet namelijk nog wel ‘even’ ergens tijd vandaan toveren om alles in te pakken)

Maar wat zal ik 2009 met open armen ontvangen op 1 januari. Heerlijk! Weer rustig achterover leunen. Klaar met de feestjes, ‘rust’ in de tent…

 5 december sinterklaas
13 december familiefeestje Jurre/Roos
17 december kinderfeestje Roos
18 december Jurre trakteren in de klas
18 december Roos trakteren in de klas
18 december verjaardag Jurre/Roos
20 december kinderfeestje van Jurre
22 december Jurre en Roos trakteren  BSO
25 december Kerst
26 december Kerst
30 december Stijn trakteren op het KDV
31 december oudjaar

           

6 november, donderdag

PRAATBUS

Oudergesprek bij Roos gehad. De integratie, van één ochtend, in de ‘gewone’ kleuterklas verloopt eigenlijk prima. Het sluit goed aan bij de uitdaging die Roos nodig heeft op sociaal en deels cognitief gebied. Over twee weken wordt de integratie uitgebreid met een middag!!! Wat articulatie, mondmotoriek en zinsbouw betreft zijn de problemen nog steeds fors. Afgelopen twee maanden heeft de groepslogopediste diverse toetsen afgenomen. Woordenschat (actief en passief) is voor Roos geen probleem, daar scoort ze gewoon leeftijdsadequaat (= 5,10 jaar). Het taalbegrip voor zinnen is ook goed.

Het grootste probleem naast mondmotoriek is zinsontwikkeling en klankonderscheiding. Wat zinsontwikkeling betreft heeft Roos een achterstand van twee jaar (Roos scoort 3,11 jaar). Haar zinnen zijn vaak onvolledig en de woorden in een zin is nog lastig.

Op het onderdeel klankonderscheiding is de achterstand ruim één jaar (4,7 jaar). Kleine klankverschillen vindt ze lastig (ze hoort geen verschil tussen poom-boom, maan-naam, groep-geroep, ton–tong) en ze gebruikt geen stemhebbende klanken /d/ wordt een /t/.

Het probleem van de klankonderscheiding lijkt samen te hangen met haar articulatieprobleem. En dat werkt elkaar dus tegen. Want hoe kun je nu iets goed leren uitspreken als je zélf op gehoor die klanken ook niet goed kunt onderscheiden?

Roos krijgt nu met een paar andere kinderen leesonderwijs (Veilig Leren Lezen). De leerkrachten denken dat Roos dit erg leuk zal vinden (en eraan toe is). En er is hoop dat dit lezen mogelijk weer ten goede komt aan de klankonderscheiding. Omdat je met lezen de klanken visueel maakt: je ziet ze! En dat kan houvast geven.

Grammaticaal gezien haalt Roos de lidwoorden ‘de/het’ steeds door elkaar en ‘hem/haar’ worden ook vaak verwisseld.

'Als aan het begin van een woord een w staat, dan zegt Roos een j. Afgelopen weken heeft ze met de logopediste hard gewerkt aan MKM-woordjes met l, w en r aan het begin van het woord en dat lukt al heel aardig.

In spontaan taalgebruik blijft het lastig. Wanneer ze in in haar dagelijks taalgebruik zegt ‘wij willen wel’ wordt het ‘jij jil jel’. De r, toch een hele lastige letter, gaat in spontaan taalgebruik al erg goed! Knap he?

 

11 november, dinsdag

SINT MAARTEN

Rond 18:00 uur zitten Jurre, Roos en Stijn op de bank. Met hun lampion al klaar om zo te gaan lopen, maar eerst... nog even televisie kijken.

Een kwartiertje later gaan we de deur uit. Halverwege de straat, begint Stijn te sputteren: ‘Mama, waarom hebt jij niet mijn wagentje meegenoomt. Ik hebt moeie benen’.

'Ik snap dat je moe bent na een lange dag kinderdagverblijf', antwoord ik. 'Maar jij kunt prima zelf lopen. Kom op, nog eventjes. Dan gaan we zo weer naar huis.'

De volgende ochtend, als Stijn wakker wordt, kruipt hij naast me in bed en nestelt zich onder ’t lekkere warme dekbed.

‘Mama’, zegt Stijn met een suikerzoet stemmetje. ‘Ik wil weer Sint Maarten lopen, maar dan gaat ik in mijn wagentje zitten. En dan moet jij mijn lampion vasthouden. En dan gaat jij mij rijden en dan gaat ik zingen.......’.

Pfffffffff, ben benieuwd wat Stijn later wordt? Regisseur, dictator of directeur??

    

 

15 november, zaterdag

DE INTOCHT

In Hilversum krijgen Sinterklaas en de zwarte pieten een warm onthaal van Jurre, Roos en Stijn. De Sint komt aan in pakjesboot 13 en gaat vanaf de Oude Haven te paard met een stoet op pad richting het dorp.

 

 

VERLANGLIJST

Goed. Nu de Sint in ons land is aangekomen wordt het zaak om het fenomeen verlanglijst uit te gaan leggen! Als in: je kiest een paar dingen uit, en Sinterklaas beslist dan wat er komen gaat!

Want vooralsnog gelooft Stijn dat alles wat hij in de gids aanwijst vanzelf zijn weg zal vinden naar ons huis.

Mmmm, 't zal nog een hele klus worden, maar gelukkig hebben we nog ruim twee weken!!!

 
22 november, zaterdag

SEXY BABE

‘Jooooh, sexy babe!’, hoor ik achter me.

Krijg nou wat! Wie zegt dat?!? Tegen mij?!?

Ik draai me om en zie een jonge man met blond haar en grote blauwe twinkelende ogen en een ondeugende lach. De jonge man is 110 118 cm (hij bleek vanmorgen opeens erg te zijn gegroeid!!) centimeter lang. Het is Jurre!

Nou ja zeg! Hoe komt hij daar nou weer aan??

 
24 november, maandag

UITNODIGINGEN

De uitnodigingen, hier hangen ze nog op de koelkast, zijn de deur uit... 

 

30 november, zondag

SINTERKLAASJE KOM MAAR BINNEN...

Vandaag was het feest bij de collega's van Jan z'n werk.

 

INBIEDIG ZINGEN

Het sinterklaasfeest wordt gehouden op het terrein van Burgers Zoo. Jurre, Roos en Stijn worden door Sinterklaas naar voren geroepen. Er klinken een boel liedjes.

Een paar dagen geleden kwam Jurre opeens uit school waarbij hij mij wel even ging uitleggen dat ik wel een beetje INBIEDIG moet zingen???

''Bedoel je eerbiedig zingen?' vraag ik.

Hij knikt.

'Hoe gaat dat dan: eerbiedig zingen,' vraag ik

'Nou', zegt Jurre, 'dan moet je rustig zingen. En langzaam.'

Het vieren van Sinterklaas wordt steeds leuker naarmate Jurre, Roos en Stijn ouder worden. Hun oogjes gaan glimmen als ze ergens een piet zien lopen en er worden de hele dag (én zelfs 's nachts --> door Stijn) sinterklaasliedjes gezongen.

Menig taalpurist zou geschokt zijn bij het horen van alle verbasteringen, die als ze eenmaal in het liedje zijn geslopen écht consequent gezongen worden. 

Zo zingt Jurre elke keer maar weer: 'Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sintniekoolaas ik zie hem al staan. Hoe druppelt zijn paardje het dek op en neer.'

En even later:

'Zijn knecht staat te lachen en roept ons steen goed. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.'

Na afloop lopen we nog even een rondje door het park.