'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn   november 2005

Alweer een nieuwe maand!

 

2

n

o

v

e

m

b

e

r

ZIEK, ZWAK & MISSELIJK

In huize Winters is menig gezinslid ziek, zwak of misselijk. Wij zijn écht erg hier. Sinds de komst van Jurre & Roos (en later Stijn) wordt er hier wat af geziekt. Nu heeft Jan net ook weer een antibioticakuur van de huisarts gekregen. Je zou bijna denken dat er op de muren van dit huis een virusverfje zit dat non-stop 'verkoudheidvirus' op ons los laat. En wel zo dat er één iemand de pineut is die, volgens het principe van het sneeuwbaleffect, de volgende(n) aansteekt. 

Nee, in spoken geloof ik niet. Het komt vast doordat wij nu met meer gezinsleden zijn (en te maken hebben met kinderdagverblijf, school). Meer gezinsleden betekent automatisch meer dragers van ziektekiemen. Maar goed, wat de oorzaak ook moge zijn, ik ben 't meer dan zat.

 

 

 

3 november, donderdag

BOXPRET RETTEKETET

Stijn speelt met Roos in de box. De tweelingbox is daar groot genoeg voor. 

Gezellig op de vroege ochtend samen muziek (lees: lawaai) maken.

 

 

Roos zwaait met haar net gekochte St. Maartenlichtje.  Stijn smult, smikkelt en geniet van zijn eerste frietje!

 

(02-10-05)

ROOSJE CARNAVAL

Na een kort middagslaapje kleedt Roos zich aan. Een pyjamatruitje, een joggingbroek met hoog water.

Vervolgens gaan de bretels van Jurre om én stapt Roos in haar regenlaarsjes.

 Roos kan zo carnaval gaan vieren!

 

BOEMEL

Boemel is hier in huis de grote favoriet van Stijn. Als BOEMEL langs loopt, laat Stijn al zijn speelgoed links liggen. Dagelijks doet Stijn meerdere pogingen om Boemel te aaien of nog liever: stevig beet te pakken met zijn knuistjes. 

Hierbij oefent het zwabberende heen en weer zwiepende staartje van Boemel de meeste aantrekkingskracht uit op Stijn. 

Foto hiernaast: Dit is het mandje van Boemel in de huiskamer. Hij heeft op de overloop, bovenaan de trap, een tweede mandje staan. Zo heeft Boemeltje een uitwijk slaapplek voor als hij het drietal spuugzat is. 

 

4 november,
vrijdag

LUCA & JOSHUA

Luca (bijna 2 jaar) &  babybroertje Joshua   (5 maanden) komen spelen.  

 

KOKKERELLEN

Favoriet spel van dit moment: samen eten maken in een zelfgemaakte keuken op een zelfbedacht fornuis. Jurre en Roos schuiven de keukenkruk naar de kamer en zetten hun stoeltjes ervoor. 

Zo hebben ze een 'fornuis' waar de pannen op staan. Er worden taartjes, pizza, pannenkoeken, ijsjes, sausjes en spinazie bereid én geproefd uiteraard.

 

 
Vanmorgen met zijn vijven naar De Kemphaan. Als wij aan komen lopen, gaat er net een mevrouw de kleine stal in om de geitjes en de katten eten te geven. Een gelukje voor Jurre en Roos; zij mogen mee naar binnen!!!

Zodra Jurre en Roos de varkens in het oog krijgen, worden ze heel erg enthousiast. Ze klimmen de wagen uit én zetten 't op een rennen. De varkens staan al bij het hek. Alsof ze weten dat Jurre & Roos, uiteraard met elk een zakje brood, langs zouden komen. 

 5 november, zaterdag

STADSLANDGOED 'DE KEMPHAAN'

 

Op de boerenmarkt kopen we verschillende lekkere broodjes en kaasvlinders. In het 'restaurantgedeelte' van de Landgoedwinkel smikkelen we van de broodjes. Stijn drinkt een fles en knabbelt (ja, ja de trotse bezitter van inmiddels vijf tanden) aan soepstengeltjes. Jurre en Roos leven zich uit met het speelgoed in het tuinhuisje.
Tot slot lopen we naar de grote stal. Jurre en Roos helpen de boer met het aanvegen van de stierenstal. Wat een werk zeg!

 

 6 november, zondag

BEZOEKJE HILVERSUM

's Morgens langs kinderboerderij 'de hertenkamp'. Daarna nog even langs opa Harry & oma Wilma.

FIETSEN MET OPA

Opa heeft vandaag een sportieve dag. Eerder vandaag heeft hij een stuk hard gelopen op de hei en nu wordt hij ook nog eens twee keer ingezet om 'te fietsen'. Eerst fietst opa met Jurre naar de ganzen en de eendjes in de Laapersvijver. Dan brengt hij Jurre weer terug naar de Fabritiuslaan en mag Roos achterop zitten.

 

Foto links: Opa -nog in zijn hardloopoutfit- voor mijn ouderlijk huis met Roos achterop.

Hieronder: Jurre graaft zichzelf in met bladeren.

HERFSTBLAADJES

Terwijl Roos met opa op pad is, helpt Jurre oma mee met blaadjes harken en vegen. Een groot karwei want er zijn nogal veel bladeren in en om de tuin. Het duurt niet lang of Jurre ontdekt dat hij met herfstblaadjes ook hele andere leuke spelletjes kan doen: hij stoeit in de bladeren, graaft zichzelf in, rent er dwars doorheen, maakt blaadjesregen en rolt over de berg heen en weer.

Rij ik voor de eerste keer in mijn 'nieuwe' autootje naar Hilversum, slaat op de snelweg de schrik mij om het hart wanneer Jurre, die naast mij voorin zit, het rechterportier open doet terwijl we 120 km per uur rijden. Ik geloof dat mijn hart even stil staat wanneer ik het geruis van wind langs de deur (die dus niet meer in het slot zit) hoor. HELPIE!! 

Razendsnel registreren mijn hersenen de situatie waarin ik mij bevind. Ik rij rechts, er zit dus niemand naast me. Jurre, Roos en Stijn zitten goed vast in hun autostoeltjes, dus zij zullen niet de auto uitvliegen. Rest mij één ding: RUSTIG BLIJVEN & GEEN ONGELUKKEN VEROORZAKEN. Wanneer ik genoeg afstand heb ten opzichte van mijn voorganger, reik ik rechts -voor Jurre langs- om het portier dicht te trekken. Wanneer ik van de snelweg af ben, en voor het rode stoplicht bij het Arena bedrijvenpark stil sta, maak ik razendsnel mijn gordel los om de deur van binnenuit op slot te doen.

Brrrrrrrrrrrr. Beide achterdeuren zitten op het kinderslot, maar de rechtervoordeur gaat voortaan ook op slot. Dit gebeurt mijn géén tweede keer, dat kan ik wel vertellen!

 

 

8 november, dinsdag

PEUTER VIDEODVDTHEEK

Jurre, Roos & Stijn zien door de bomen 'hun filmpjes' niet meer! Hun dvdverzameling is te groot. Ik heb zelf schoon genoeg van de enorme hoeveelheid. Want elk rondslingerend dvdtje moet wel weer in een bijpassend hoesje en wie moet die zoeken. Juist ja, ik! En het is toch van de zotte: dan ben je TWEE respectievelijk NUL jaar en dan bezit je ruim 60 kinderdvd's. Roos & Jur kunnen wel een videotheek (lees: dvdtheek) gaan beginnen.

De hoogste tijd voor een grote opruimactie. Ik koop een leuk groen mandje waar ik de DVD's in ga opbergen. Thuis blijken er precies twintig in te passen. Ik selecteer 20 films/liedjes dvd's en de rest gaat naar zolder. Om de paar maanden ruil ik dan een aantal dvd's om. Dat is voor Jurre, Roos en Stijn ook leuker. Zij zijn in de veronderstelling dat ik een nieuwe dvd heb gekocht terwijl ik alleen maar naar zolder ben geweest. Mooi toch! Ik ben in ieder geval tevreden, nu afwachten of Jurre en Roos zo meteen iets opvalt...

 

 

9 november, woensdag

'KIJKEN MET DE OOGJES...'

Oké dat de tuincentra begin november al vol staan met kerstspullen dat wist ik wel. Maar dat de gewone winkels ook al in de kerstsfeer zijn terwijl we Sint Maarten nog moeten lopen én Sinterklaas nog niet eens in ons land is aangekomen. Dat is toch wel erg vreemd.

Ik zou bijna denken dat het tijd wordt voor een kerstverbod tot ná pakjesavond?

'Met je oogjes kijken graag?', waarschuw ik Roos & Jurre tevergeefs. Want dat is wel erg moeilijk bij zoveel moois. Hun ogen vallen er bijna uit. Ze voelen voorzichtig aan de ballen, de lichtjes, aan de kerstman en de sneeuwman. Vooral de boom met de mooie ballen en de twinkelende lampjes vinden Jurre en Roos geweldig. 

Maar ondertussen is het wel verwarrend. De Sint? De Kerstman? De sneeuwman? Ze lijken zo op elkaar met die rode muts. 

 

10 november, donderdag

UITWAAIEN

De wind blaast Jurre & Roos stevig in de rug, terwijl ze langs het water lopen en over de stoep door de herfstbladeren rennen.

Roos en Jur pakken blaadjes op en gooien ze omhoog in de lucht. Het ritselen maakt ze aan het lachen. Ze hebben de grootste lol. Herfst, wat een plezier!

 

PS: Gisteren is Stijn naar het ziekenhuis geweest voor een controleafspraak. Hij zaagt en piept nog wel, maar het zit 'hoog'. De longen zijn schoon en we hoeven niet meer terug te komen. Hoera!

 

11 november, vrijdag

SINT MAARTEN

Met hun zelfgemaakte lampionnetjes staan Jurre en Roos, met hun tas op de rug, al vroeg in de avond klaar om langs de deuren te lopen. Het liedje 'Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben staarten...' hebben we de hele week tot in den treure gerepeteerd.

Eerst de overbuurjongetjes ophalen en daar gaan we!  Bij de eerste paar deuren zingen Sandra (de overbuurvrouw) en ik voor zeven personen omdat Luca, Joshua, Jurre, Roos en Stijn verwonderd om zich heen kijken. 

Maar... het duurt niet lang of ze krijgen door hoe het werkt. Huizen waar geen lichten branden, slaan we over. 'Die zijn niet thuis, die zijn werken!', roept Jurre terwijl hij samen met Luca en Roos het donkere huis voorbij loopt. 
Anderhalf uur later komen we, met twee volle rugzakjes snoep & mandarijnen, weer thuis. Roos & Jur krijgen ieder een bakje en het snoep wordt uitgebreid bekekenen en onderzocht. En wat ik dan weer grappig vind is dat Roos én Jurre, uit de ENORME hoeveelheid snoep, een heerlijk mandarijntje kiezen om op te eten. Echte fruitliefhebbers!! En Stijn geniet van een liga!

PS: De volgende ochtend vraagt Jurre, hij ligt nog in zijn bed (!), of we vandaag weer Sint Maarten gaan lopen...

 

13 november, zondag

BEMOEI JE ER NIET MEE...

Vandaag zijn er veel meer kinderen in de stierenstal. Jurre en Roos zijn geconcentreerd aan het vegen. Een meisje kijkt hoe Jurre aan het vegen is en komt vertellen dat hij niet aan de bezem mag zitten. Jurre kijkt haar boos aan, terwijl hij antwoordt: 'Bemoei jij je niet mee!'. Nou ja zeg, hoe komt hij hier nu weer aan? Een beetje van je af kunnen bijten is wel handig, maar dit is wel iets te assertief!

BEN JIJ DOM?

De laatste weken ben ik erg verstrooid en maak ik veel foutjes. Met de regelmaat van de klok verzucht ik 'Oh jee, mama is een beetje dom', terwijl ik mijn 'fout' probeer te herstellen.

Gisteren én vandaag stelt Jurre mij, zonder aanleiding, bloedserieus de vraag: 'Mama, ben jij dom?'

'Nee hoor. Mama is HE-LE-MAAL niet dom', antwoord ik nadrukkelijk in de hoop dat ik hem overtuigd heb. Hopelijk lukt het mij om de komende dagen geen stommiteiten te begaan in het bijzijn van de kinderen...

 

17 november, donderdag

LOGOPEDIE

Gisteren ben ik met Roos naar logopedie geweest. Drie nieuwe plaatjes voor drie nieuwe klanken: t, k en de g

De laatste tijd babbelt Roos veel en vaak: ook twee- en driewoordzinnetjes. De kwantiteit is erg toegenomen, maar de kwaliteit is nog hetzelfde. Roos blijft moeilijk verstaanbaar. De mondmotoriek, zowel bij het praten als bij het eten en afhappen, is slecht. Over twee weken hebben Jan & ik een afspraak bij de kinderarts om te kijken wat we nu het beste kunnen doen. 

HET KLEINSTE KAMERTJE

Hoeveel luiers zijn er hier de afgelopen drie jaar doorheen gegaan? Dat moet uit te rekenen zijn, maar daar heb ik geen zin in. Een ding is zeker: het zullen er VEEL zijn. De consumptie is sinds januari dit jaar nog verder toegenomen door de geboorte van Stijn.

Maar wie weet daalt, binnen afzienbare tijd, ons dagelijkse luiergebruik. HOERA!! Roos zit namelijk regelmatig op de wc en doet daar plasjes. De wc is nu haar favoriete kamertje in huis. Met de deur op een kiertje brengt ze heel wat minuten door op 't kleine kamertje: ze leest boekjes en haalt kattenkwaad uit. 

Zo is Roos van mening dat ze in haar nakie het lekkerst op de pot zit!! Dus wanneer ik even wegloop, trekt Roos razend snel al haar kleren uit en ligt de toiletvloer bezaait met trui, hemd, haarelastiekjes, sokken, lange broek en onderbroek. Tante Katootje zit dan pontificaal in haar blootste blootje bibberend op de bril.

Ook oefent het wc-papierrolletje een enorme aantrekkingskracht uit op Roos. Ze kan er niet van af blijven. Zodra Roos de kans krijgt wikkelt ze tigduizend velletjes van de rol af en propt ze daarmee de wc-pot vol. 'Hoeveel papiertjes passen er in de pot?'. Tja, dat is natuurlijk ook een interessant spelletje.

Eigenlijk is 'naar de wc gaan' alleen een kwestie van spieren ontspannen. Dat ontspannen gaat 't makkelijkst als je voeten op de grond staan. Daarom heb ik een opstapje neergezet. Helaas helpt het niet, Roos haar voeten komen niet op het opstapje...

 

Een visje met twee vinnen,
zwom mijn huisje binnen
En vroeg: 'waar is 't bad,
ik hou van lekker nat.'

Een visje met twee vinnen,
zwom mijn huisje binnen
Ik zei: 'kom maar mee,
ons bad is net de zee'. 

18 november, vrijdag

BADDEREN

Sinds Stijn oud genoeg is om te kunnen stralen, begint hij te stralen zodra hij zijn zus of broer ziet. Lekker met Roos en Jurre in bad vindt hij een groot feest.

Vanuit zijn badstoel knijpt Stijn liefdevol in Roos haar wangen en trekt hij aan haar haren. Hij slaakt prachtige gilletjes en soms gromt ie als een leeuwtje 'kkrrr, krrrrrr awah koke', een soort geheimtaal.

 

19 november, zaterdag

KOORTSIGE WANGETJES

Stijn heeft vannacht flink gespookt: verkouden, benauwd, veel hoesten. Hij voelt zich ellendig en dat moet iedereen (Jurre, Roos, Jan & ik) weten. Stijn moppert en huilt wat af én dat urenlang. Een billenraketje (zetpil paracetamol) helpt niets. 

Vandaag heeft Stijn - gezien de nacht niet zo verwonderlijk-, zowat de hele dag geslapen. Eigenlijk hebben we vandaag plannen om weg te gaan, maar de thermometer geeft 39,8 aan. Dus blijven we maar thuis. Het is nu 21:42 uur en Stijn is nog wakker. Hij zit bij Jan op schoot. Hmm... ik hoop maar dat hij vannacht wél wil slapen, want ik (wij) kan (kunnen) best een aantal uurtjes nachtrust gebruiken!  

Hopelijk voelt ons grote kleine mannetje zich snel beter!

DE WINTER NADERT...

's Ochtends bereidt Roos haar verzameling poppen voor op een zeer strenge winter. Het mutsen-sjalen-wanten-mandje wordt uit de hal gehaald. Eerst tuigt Roos zichzelf op en dan zijn haar baby's aan de beurt. 

Behendig stopt Roos poppenhoofdjes in mutsen. Dat de arme baby'tjes verder in hun blootje liggen, ontgaat haar volledig.

Ha ha, Roos is echt overtuigd van het feit dat haar kindertjes 't nooit meer koud zullen krijgen.

 

20 november, zondag      Zondag hebben Jurre, Roos & Stijn heerlijk gewandeld in het bos. 

Aan het eind van de middag gaan we weer naar huis. Bij het opendoen van de voordeur valt er een muur van warmte op me. Het ligt niet aan mij, want de thermostaat in de woonkamer geeft aan dat het maar liefst 23,5 graden is. Blijkbaar hebben Jurre en Roos vanmorgen, vlak voordat we naar Hilversum gingen, ontdekt hoe de verwarmingsknop werkt.

 

21 november, maandag

SCHOEN ZETTEN

Twee laarsjes (Jurre & Roos) en een schoentje (Stijn) staan eenzaam bij de open haard van het kinderdagverblijf. Maar aan het eind van de week zullen er vast en zeker meer schoentjes bij staan.

 

Foto links: Roos speelt met Stijn wilde spelletjes op het bed.

 

23 november, woensdag 

 

Foto rechts: Wat een gek bekkie kan Stijn trekken! 'Stijntje Konijntje' doet zijn naam eer aan...  

 

OUWE ZEIKERD

'Hijs alle zeilen' is een echte Piet Piratenuitspraak. Jurre papegaait alles na en dergelijke uitroepen neemt hij klakkeloos over en vervolgens gebruikt hij ze in zijn dagelijks taalgebruik. Alleen zegt hij zo'n vaste uitroep snel achterelkaar waardoor het wat onduidelijk wordt.

Het door hem bedoelde 'Hijs alle zeilen', wordt verbasterd tot: 'Hij is auwe zeike'. Toeschouwers horen en verstaan dit als: HIJ IS EEN OUDE ZEIKERD!!! Ik hoef niet uit te leggen dat dit nog al vreemde reacties/blikken oplevert...

 

 

24 november, donderdag

ROOS HAAR 1e BLOKFLUITLES

Roos heeft mijn, bijna 30 jaar oude, blokfluit ontdekt. De fluit zit in een rood stoffen hoesje dat lang geleden door mijn moeder gemaakt is. Ze bekijkt de blokfluit van alle kanten.

 

Er zitten zeven gaatjes in en aan de achterkant zit ook nog een gaatje. Al snel ontdekt Roos dat ze de fluit in twee delen uit elkaar kan halen.

Het geluid dat Roos op d'r fluitje produceert is niet om aan te horen. Maar ja het is weinig zinvol om aan een tweejarige uit te gaan leggen dat je voor het geluid van noot b één gaatje met je vinger dicht moet houden én voor noot a zelfs twee gaatjes, etc.

 

Roos is heel blij dat het lukt om met hard blazen, geluid uit de fluit te krijgen! En of dat geluid nu een a of een b of een valse noot is, dat maakt haar niets uit.

 

26 november, zaterdag

 

HET HUIS VAN SINT

Stijn, Jurre en Roos zijn vanmorgen gaan kijken bij het huis van de Sint. Tekeningen van kinderen hangen aan de muur. Aan het bed hangt de pyjama van Sinterklaas en zijn slaapmijter. En er liggen overal cadeautjes!

 

26 november, zaterdag

LIEFDESKAPITEIN...

Het is al bijna bedtijd wanneer Roos nog even wil zwingen. De tekst van K3 gaat haar petje te boven, maar dat weerhoudt haar niet om op de tafel te dansen alsof haar leven ervan afhangt. Roos geeft een dansvoorstelling terwijl Karen, Kristel & Kathleen zingen:

Ga je mee we varen op de zee zee zee
In een rubberbootje met z’n twee twee twee
En mijn hart zal nooit meer stuurloos zijn
Bij mijn liefdeskapitein

 

 

 

27 november, zondag    

JONG GELEERD, OUD GEDAAN?

 

28 november, maandag

DANK U SINTERKLAASJE!

Jurre, Roos en Stijn kijken bij de open haard van het kinderdagverblijf of Sint en Piet al langs zijn geweest. 

Tussen de schoentjes van de andere kinderen zoeken Jurre en Roos hun eigen laarsje. Ze pakken hun laars en ontdekken dat er inderdaad iets lekkers in zit: pepernootjes & taaitaaipoppen. Stijn zit er voor spek en bonen bij. Hij vindt de riempjes van zijn rugzak veel interessanter. 

Sinterklaas hoort een leuk feest te zijn. Geen dreigementen met de zak, de roe of een enkeltje Spanje! Waarom zou je een kind bang maken met de 'grootste leugen' van Nederland?   

Ik doe dus voor een gedeelte mee aan het mysterie. Omdat ik zie wat het met jonge kinderen doet. Ze vinden het spannend én leuk tegelijk.

Jurre zijn oogjes glommen, toen hij vanmorgen ontdekte dat Sinterklaas iets in zijn laars had gestopt. Dat is een leugentje wel waard.

Tenminste... tot op bepaalde hoogte.

 

30 november, woensdag

NAAR SINT...

Stijn blijft bij mijn vader, terwijl mijn moeder en ik met Jurre en Roos Sinterklaas gaan vieren op Jan zijn werk.

De heenweg is al één groot feest. We stappen in een dubbeldekkertrein naar Amsterdam. Gaan we dan boven of beneden zitten? Tot net voor Weesp zitten we bovenin. Maar tja, je moet alles uitproberen en dus verhuizen we in Weesp naar beneden.

De conducteur knipt de kaartjes en Jurre en Roos kijken hun ogen uit. In Amsterdam stappen we over op de tram!

 

Piet geeft Roos & Jurre een handvol pepernootjes, schuimpjes en snoephartjes. Een slimme zet, want met zoveel snoep wint hij meteen zieltjes. Met vuistjes vol snoep en een mond vol pepernoten, kruipen ze bij Piet om met hem op de foto te gaan.

Daarna mogen Jurre en Roos spelletjes doen met de Pieten. En aan een grote tafel kunnen ze  kleurplaten kleuren, knutselen of een pietenmuts maken. Al snel is het tijd om de jassen aan te trekken en naar buiten te gaan...

Op de steiger roepen alle kinderen héél hard S-I-N-T-E-R-K-L-A-A-S. Het heeft effect. Een klein bootje met drie coole Pieten & Sinterklaas komt aanvaren. Met een ladder klimt Sint op de steiger om alle kinderen te begroeten. Dan gaan we weer naar binnen. 
We zingen veel Sinterklaasliedjes en Sint neemt allerlei mooie tekeningen in ontvangst. De pieten roepen naam voor naam en elk kind krijgt een cadeau!

Roos geeft Sint een handje en krijgt een 'Ernie bij de dokter'. Ernie kan zelf praten en zegt waar hij pijn heeft en wat je kunt doen om hem beter te maken.

Jurre heeft een garage (S.O.S-station) compleet met brandweer, politieauto, ambulance en politiehelikopter.

Stijn krijgt, ook al is hij niet mee, van Sint een 'VTech speel- en muziekvriendjesding' van Winnie de Poeh.