'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn   december 2005

1 december, donderdag

BEZOEK KINDERARTS

Na het Sintfeest zijn Jurre en Roos als een blok in slaap gevallen. Een paar uur later wordt Jurre brullend wakker omdat hij in zijn bed heeft overgegeven.

Roos heeft vandaag een afspraak bij de kinderarts in verband met haar slechte  mondmotoriek.

Tien minuten voordat we vertrekken, blijkt het 'overgeefvirus' te zijn overgesprongen naar Roos. Oh oh, wat een timing!!

 

Omdat de afspraak om Roos gaat, moet ze mee. En omdat het een belangrijke afspraak is, wil ik 'm niet afzeggen. Dus hup, Roos snel opgefrist en in haar autostoel gezet met een handdoek (voor-het-geval-dat-er-meer-komt) over haar heen. 

De kinderarts beaamt dat Roos een duidelijk probleem heeft op het gebied van taal/spraak en wil haar waarschijnlijk doorverwijzen naar een Audiologisch Centrum (AC) waarvan er maar drie in Nederland zitten. Een AC is een medische instelling die gespecialiseerd is in onderzoek van gehoor, spraak en taal. Kinderen met een taal/spraakstoornis worden behandeld in een multidisciplinair team (logopedist, psycholoog, audioloog, maatschappelijk werker etc.). Voordat Roos officieel wordt doorverwezen, overlegt de arts eerst nog met andere artsen; om uit te sluiten dat andere mogelijkheden overgeslagen worden. Maar waarschijnlijk wordt het dus een verwijzing naar het AC.

De autorit naar het ziekenhuis is zonder overgeven verlopen, maar eenmaal in het ziekenhuis geeft Roos weer over. Gelukkig is haar maag zo goed als leeg én ben ik 'goed' voorbereid...

 

 

2 december, vrijdag

WILHELMINA KINDERZIEKENHUIS

Het is maar goed dat ik vanmorgen een flinke tas met proviand heb klaar gemaakt. Vandaag zijn we bijna vijf uur (!!) in touw met... alweer een ziekenhuisbezoek. Roos én Stijn hebben allebei een afspraak op de afdeling allergologie van het WKZ in Utrecht. Voor Roos is het een vervolgafspraak en voor Stijn een intake en een eerste behandeling.

Roos krijgt goed nieuws. Haar huid ziet er mooi uit. Wel blijven we smeren met Elocon (hormoonzalf) & Cetomacrogol, maar ze hoeft niet meer terug te komen!

Stijn krijgt dezelfde zalfjes als Roos. Maar dit zijn smeersels die je niet zo maar even op de hoofdhuid smeert, door je haar heen. En juist daar heeft hij ook erg veel jeuk. Daarom krijgt Stijn ook nog Topicorte (shampoo) en Ketoconazol (hoofdgel).

 

Op de prikafdeling, waar ook erg leuk speelgoed staat, moet Stijn nog bloed prikken. Jan blijft bij Jurre & Roos terwijl ik met Stijn meega naar een prikkamertje. De mevrouw prikt in zijn vinger. Stijn geeft geen kick en kijkt aandachtig hoe het buisje vol druppelt.

In de wachtruimte staat een buis met confetti waar een blazer onder zit. Om de zoveel seconden blaast het ding alle confetti in de koker omhoog. Op het moment dat de blazer uitgaat en de confetti naar beneden zakt, blazen Jurre en Roos héél hard. Ondertussen gaat de blazer weer aan en de gekleurde confetti omhoog. En Jurre en Roos wanen zich invloedrijk en almachtig. Zij denken écht dat zij de confetti omhoog blazen!!

Stijn mag 6 januari terugkomen voor de uitslag van het bloedonderzoek en om te kijken of de (hormoon)zalf, de lotion en de shampoo voldoende helpen.

Bij het lichamelijk onderzoek blijken beide oren van Stijn te zijn ontstoken! De arts schrijft druppels voor. Dit bespaart ons weer een huisarts bezoekje, gelukkig! Deze week heb ik wel genoeg artsen gezien....

Stijn zelf aan het smikkelen/kliederen.
'Oh oh, wat ben je toch een knoeipot', roep ik tegen Stijn. Een kwartier later vertelt Jurre op serieuze toon aan Roos: 'Stijn is een bloempot'.

 

3 december, zaterdag

VIS VERMOORD IN TUINCENTRUM

Vandaag kunnen we -bij het huis van Sint- in het winkelcentrum taaitaaipoppen versieren. We zijn alleen iets te vroeg. Maar een rondje tuincentrum is ook altijd leuk. We beginnen bij de kerstafdeling. 

Jurre en Roos hebben al snel door dat dit ook de winkel van 'de dieren' is. Ze verliezen hun interesse in de sneeuwmannen, kerstmannen en kerstverlichting en willen meteen door naar de konijntjes, hamsters, cavia's en vooral: naar de grote vissen op de vijverafdeling.

Roos heeft een winegum in haar hand en wil 'm net in haar mond gaan stoppen. Ze houdt haar hand scheef en het snoepje valt -plons- in de vijver. 

Een gevaarte van wel 40 cm in de kleuren rood-zwart-wit zwemt razendsnel naar voren en grijpt z'n kans!!

'Ojee,' roept Jurre én 'hap' doet de vis. En echt waar, de oranje winegum is weg. Ik vrees dat deze Japanse koi niet lang meer zal leven. Roos heeft een vis 'vermoord'. En wat voor één. Deze Showa Sanke van 40 cm kost maar liefst 199,- euro. Oeps. 

Snel verlaat ik het tuincentrum. Laat Jurre en Roos zich maar bezig houden met taaitaaipoppen versieren. Daar zit tenminste geen leven in. 

Vanmiddag belde de kinderarts van het ziekenhuis om door te geven dat ze Roos toch niet zelf door mag verwijzen naar het audiologisch centrum. Eerst moeten we langs de KNO-arts en die bepaalt of Roos alsnog naar het AC moet. De kinderarts stuurt de verwijsbrief (KNO-arts) naar ons toe. Maandag alvast maar bellen voor een afspraak.

 

 

3 december, zaterdag

MUZIEKPIETEN

De muziekpieten komen bij het huis van Sinterklaas om muziek te maken en liedjes te zingen.

Roos staat op de grond te zwingen en draait haar heupjes heen en weer. Jurre houdt mijn hand vast en zegt: 'Ik vind 't een beetje eng'. Toch geeft hij de Pieten na elk liedje een dapper applaus.

 

Dan mogen Jurre en Roos bij Piet aan tafel een taaitaaipop versieren:
Mouwen opstropen, allebei een mesje en smeren maar...

Wat versiering erop.

En klaar is de taaitaaipop. Eet smakelijk!!

 

4 december, zondag

SINT ZIJN BEDJE

Vandaag, voor de laatste keer, naar het huis van Sint. Jurre en Roos proberen voorzichtig het bed van Sinterklaas uit. 'Eigenlijk mag het niet', zegt Jurre maar dat weerhoudt hem er niet van om toch naast Roos te gaan zitten.

 

Poppenkast kijken: 'Boef Boris steelt 1000 pepernoten'. Het is hééél erg spannend.

Zwarte Piet geeft Jurre en Roos een handje vol pepernoten.

Wanneer de poppenkastvoorstelling is afgelopen komt Sinterklaas langs!

DAG SINTERKLAASJE DÁÁÁG...

Na een uurtje gaat Sint weer weg. Hij heeft 't druk en andere kinderen wachten ook op hem. Jurre en Roos mogen een chocoladeletterdoos knutselen. Wanneer ze klaar zijn, krijgen ze een chocoladeletter cadeau.

Morgen nog één laatste dagje Sinterklaaspret: de goed heiligman komt namelijk ook op het kinderdagverblijf langs.

 

                         5 december, maandag                                                            5 DECEMBER

Vandaag is het écht 5 december en Sinterklaas komt met zijn pieten langs bij Uk. Op het kinderdagverblijf hebben Jurre en Roos een prachtige Sinterklaashoed gemaakt: een gele klomp, beschilderd met bruine verf en beplakt met een wortel voor Ameriko. Er is één probleem: ze weigeren hun hoed op te zetten.

Stijn sabbelt, net als z'n vriendin Pien, gemoedelijk aan een speentje. Mooi stel he? Alle kinderen krijgen een cadeautje van Sinterklaas, maar Stijn vindt 't pakpapiertje 't allermooist.

Een paar uur later, op pakjesavond rond de klok van 18:30 uur, zit Jan met Stijn -hoe kan het ook anders- in het ziekenhuis bij de huisartsenpost. Beide oren zitten tegen een middenoorontsteking aan. Het advies luidt: blijven druppelen. Wanneer Stijn zich woensdag nog zo ellendig voelt, moeten we weer terugkomen.

Volgens mij heeft Stijn ook erg veel last van z'n tanden. De afgelopen dagen staan z'n wangen regelmatig op 'ontploffen': hoogrode konen, terwijl hij geen koorts heeft.

 

9 december, vrijdag

STIJN PROEFKONIJN

Roos is de laatste tijd veelvuldig in de weer met haar haarborstel(s), speldjes, elastiekjes en andere haarfrutsels. Vaak wil ze dat ik op de grond kom zitten. Ze kamt mijn haren en probeert staartjes te maken. Soms is Jan ook aan de beurt bij kapster Roos, maar daar valt natuurlijk niet veel eer aan te behalen. 

Vandaag is Stijn aan de beurt. Dat er een roze rozendiadeem op zijn bolle toet prijkt vindt hij alleen maar geweldig. Hij bekijkt de bijpassende haarborstel van alle kanten. Roos speelt graag met haar poppen, maar er gaat niets boven zo'n 'levende Stijn-pop'. 

Dat zal wat worden wanneer Roos ooit een make-up setje krijgt en Stijn weer proefkonijn is. 

 

10 december, zaterdag            DECEMBER FEESTMAAND

December is voor veel mensen een drukke maand met Sint en Kerst, maar wij lopen wel hééél veel feestjes af deze maand: 5 december: Sinterklaas, 9 december: overbuurjongetje wordt 2 jaar, 12 december: mijn broer wordt 30 jaar, 16 december: Rogier wordt 3 jaar, 18 december: Jurre & Roos worden 3 jaar!!!, 25 + 26 december: kerst, 31 december: oudjaar.

Jurre & Roos verheugen zich - hoe kan het ook anders, want daar ben je tenslotte kind voor- vooral op hun eigen feestje cadeautjes. Al maanden zeuren ze bij opa & oma de oren van het hoofd. Wanneer ze drie jaar worden, willen ze graag een echte fiets. Maar of de fietsjes er ook zullen komen...

In ieder geval hebben Roos en Jurre ieder een eigen taart uitgezocht (en besteld):

Piratentaart

prinsessentaart voor Roos piratentaart voor Jurre
 

Nog 1 weekje en dan is het zover!

 

Zieke Stijn haalt een frisse neus, terwijl Roos en Jurre de eendjes brood geven.

 

14 december, woensdag           KNO-ARTS

Vanmorgen hééél lang in het ziekenhuis gezeten. De KNO-arts denkt dat 't beter is dat Roos haar neusamandelen verwijderd worden ('veelvuldig verkouden zijn') én er buisjes ('gehoor optimaal') in haar oren geplaatst worden. Maar Roos haar gehoor, ooit getest in het AMC, is prima. En wat betreft het veelvuldig verkouden zijn: Jurre (en Stijn) zijn minstens zo vaak verkouden. Ik ben het dus niet helemaal eens met de arts. Over een aantal maanden wil hij Roos weer zien en hij heeft haar verwezen naar het AC (audiologisch centrum). 

SAMEN KNUTSELEN

Er wordt druk geknutseld aan de keukentafel. Sinterklaas is weer naar Spanje. Een surprise zal het dus niet zijn. Nee, er wordt gewerkt aan de traktatie voor het kinderdagverblijf van Jurre & Roos. Stijn kijkt toe en Jurre en Roos helpen mee. Wat het precies gaat worden verklappen we nog niet, maar hier zie je alvast een beginnetje. Wordt vervolgd...

 

16 december, vrijdag                                        IK & MIJN BEESSIE   

 

16 december, vrijdag     

TAART ETEN

Jurre, Roos en Stijn hebben vandaag feest: Rogier is 3 jaar!!! Wel acht kinderen smikkelen aan tafel van een heerlijke taart. Daarna gaat iedereen van tafel om te spelen, behalve Jurre. 

Jurre-de-taartjesman loopt langs alle bordjes om de overgebleven stukjes en kruimeltjes op te eten. Om de zoveel minuten roept hij: 'Ik ben een lekkere snoeperd' en met een glimlach van oor tot oor verdwijnen alle restjes in zijn buik!! (Het zou mij niets verbazen wanneer hij banketbakker wordt.)

 

KERSTPAKKET

Jan heeft van zijn werk een groot 'Oosters getint' kerstpakket gekregen. Jurre en Roos pakken 's ochtends vroeg de doos uit en 'dekken de tafel'. 

Vervolgens wordt er (urenlang!) gewokt. Ik zorg steeds voor verse ingrediënten zoals rozijnen en stukjes mandarijn en appel. Zelden heb ik Roos én Jurre samen zo lang én lief zien spelen.

17 december, zaterdag 

's Middags blaas ik wel vijftig ballonnen op. Jurre en Roos helpen mij met het ophangen van de slingers en ballonnen. De kamer ziet er fleurig en feestelijk uit. Nog 1 nachtje slapen en dan is het feest! 

Foto links: Van slingers en ballonnen ophangen word je moe. Jurre rust eventjes uit in de box... 

 
Foto hiernaast: In de keuken zitten Jurre en Roos 's ochtends vroeg klaar met ieder een taartschep. Het wachten is op opa en oma: zij nemen de taart mee!

 

18 december, zondag

DRIE JAAR!

Terwijl Jurre en Roos net wakker zijn geworden, zingen ze vanuit hun bed een verjaardagsliedje. Jan en ik doen de deur open en ik zing mee waarop Jurre zegt: 'Bemoei jij je niet mee'. Maar ik zing vrolijk verder.

Helaas krijgen we maar liefst acht afmeldingen (voornamelijk door ziekte!) voor het feestje. Gelukkig komt er toch nog wat bezoek anders hadden we de taart zelf moeten opeten.

Jurre, Roos (en Stijn) worden flink verwend: elk een nieuwe fiets, ieder een mobiele telefoon, een (driewiel)step, een racebaan, een prinsessensetje, een kassa met geld & en boodschappen, hamertje tik, een verpleegstersuniform en dokterspulletjes, speelgoedfruit en -groente die je door midden kunt snijden, een bus, etc. 

     

Van zoveel aandacht -tijdens het zingen- worden Roos én Jurre heel even verlegen...

maar bij het uitblazen van de kaarsjes is het al weer over.

 
'Juffrouw Jannie afdeling houdbaar, kassa vier alstublieft', roept opa Harry bij Jurre en Roos door de microfoon. Opa controleert gelijk even of de kassa ook écht kan rekenen (het ding blijkt zelfs te kunnen vermenigvuldigen). Jurre vindt de kassa (met name het scan apparaat) zóó mooi dat hij 'm het liefst voor zich alleen zou willen hebben. Elke concurrentie, naast die van Roos, is hem te veel. Met een lief stemmetje zegt hij: 'Opa, ga jij maar op de bank zitten'. Maar wanneer opa geen gehoor geeft aan zijn verzoek, roept Jur streng: 'Opa, wegwezen!'.

Ja, ja, Jurre weet wat hij wil.

 

 
Het is al 18 december en we hebben nog steeds geen kerstboom. Agnes en oma Wilma vinden het schandalig. Oma Wilma is de kelder ingedoken en heeft haar mini exemplaar mét lichtjes te voorschijn gehaald. En een blik met kleine kerstballen. Roos en Jurre tuigen samen de boom op.

 
19 december, maandag

SOEP(H/ST)ENGEL-TRAKTATIE

Men neme een schoenendoos. Wikkel er wit papier omheen. Zoek visjes(kleur)plaatjes en kleur deze in met wascokrijtjes. Knip de plaatjes uit (kan grof rondom de afbeelding) en plak ze op 't witte papier.

Doop een kwast in de blauwe ecoline (verdun het met wat water) en verf de doos, inclusief de wascovisjes, blauw. De wasco stoot de ecoline af, dus dat gaat prima. Prik vervolgens gaatjes in de bovenkant van de doos én klaar is 'de onderwaterwereld van Jurre & Roos'.

Ga naar de winkel en koop: soepstengels, snoepvisjes, drop- en aardbeiveters. Bind de vissen aan een hengel. Stop de soepstengels in een gaatje...

Tadaaaaaaaaaaaaaa!!!

En elk kind krijgt een cadeautje uit de mand.

20 december, dinsdag

TRAKTEREN!!

 

Zo... en nu gaan Jurre en Roos een heel jaar lang genieten van 't 3 jaar zijn.

 

21 december, woensdag

DE BADKAMERSCHILDERS

Jurre en Roos verven het bad en de muren geel, groen, roze en blauw. En het badwater kleurt mee. Klieder, klieder, 't wordt een echt kunstwerk.

Veel 'verfkleur', op de foto hiernaast, is weg gevallen omdat ik de foto bewerkt heb met een filter. In werkelijkheid is onze badkamer 'gewoon saai wit'. 

 

23 december, vrijdag

AUDIOLOGISCH CENTRUM

Roos is afgelopen woensdag gestart met 'Het molentje'. Dat is een taal- en spraakonderzoek en een psychologische observatie bij Effatha Guyot Audiologisch Centrum. Onderzocht wordt het gehoor, de ontwikkeling in het algemeen, het gedrag, het taalbegrip, de taalproductie, de manier waarop Roos communiceert en de motoriek van het mondgebied.

De resultaten worden besproken in een taal-/spraakteam. Het zal nog wel even duren voordat er een advies volgt, want er is nu pas één onderzoek geweest.

 

 

Linkshandig hamertje tik - Jurre

3x HAMERTJE TIK

Jurre én Roos doen 'hamertje tik voor gevorderden' aan de keukentafel en Stijn leeft zich uit met 'hamertje tik voor beginners'.

Rechtshandig hamertje tik - Roos

Hamertje tik voor beginners - Stijn

 

25 december, zondag

1e KERSTDAG

Het is iets na 10:00 uur wanneer wij 's ochtends bij oma Wilma & opa Harry binnenvallen. Voor Jurre en Roos staan de stoeltjes én de bordjes al klaar. En de kersttaart niet te vergeten!

Het is prachtig weer en dus gaan we met de driewieler en de benenwagen naar het schoolplein. Even uitwaaien...

 

 

Roos kleurt in haar nieuwe kleurboek, terwijl Jur pizza's bakt
(met oma d'r ovenwanten), snijdt en uitdeelt. 'Mayonaise of
ketchup erbij?', vraagt Jurre. Zelfs Stijn wordt niet overgeslagen.

 

'Nog een keer duwen, oma! Hoog he?'

 
PROJECT 'POPPENHUIS'

Roos & Jurre krijgen vandaag een poppenhuis. Jurre richt de kamers in en geeft alle playmobilpoppetjes een stoel om op te zitten. Dan gaat hij spelen.

Hij brengt ons verslag uit en vertelt: 'Hij moet huilen in bed'. Vervolgens pakt hij een mevrouwpop, loopt daarmee de slaapkamer in en laat haar de huilende pop een kusje geven. 'Ga maar lekker slapen', zegt hij, waarna hij begint te zingen: 'Slaap kindje slaap...'.

Ik vind het vertederend om te zien hoe Jurre in staat is om een (klein) rollenspel met twee playmobilpoppen uit te beelden.

Het poppenhuis waar Jurre en Roos vandaag mee spelen is het 'reservepoppenhuis'. Het échte poppenhuis staat namelijk op zolder 'in de steigers' of liever gezegd: op opa Harry z'n Black & Decker Workmate. Dertig jaar geleden speelde ik samen met mijn nichtje met dit oude poppenhuis in de (woon)keuken van mijn oma. Het is al zeker 70 jaar oud zijn, want mijn tante heeft er ook mee gespeeld. Een prachtig huis, maar 't heeft een flinke opknapbeurt nodig. Daar is opa Harry nu mee bezig: schuren, gaten vullen en heel veel likjes grondverf. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit bouwval omgetoverd kan worden tot een pracht paleisje.  

 

 
27 december, dinsdag         GOEDEMORGEN ALLEMAAL!

KATTENKWAAD...

Om 7:00 uur 's ochtends zitten Jurre, Roos en Stijn al klaar om naar het kinderdagverblijf te gaan. Ik loop even naar boven om iets te pakken. Beneden is het verdacht stil. Vanaf de trap gluur ik naar beneden. Jurre en Roos snuffelen stiekem in een laatje en vinden een oude afstandsbediening. Roos zet de televisie aan en Jur probeert te zappen. Ze hebben het aardig in de vingers: goed richten op de televisie en met een vinger op de knopjes. Alleen... weten ze nog niet dat elk apparaat een eigen afstandsbediening heeft en dat dit ding niet werkt bij onze televisie. 

 

WINKELTJES-RESTAURANT

Jurre en Roos bouwen met behulp van hun eigen tafeltje en mijn keukenkrukje een echte winkel annex eetcafé. Samen wordt er gespeeld, ruzie gemaakt, gesmikkeld, gesmeerd, gesneden, gewogen en betaald.

 

28 december, woensdag

LONG INFILTRAATJES

In de herfstvakantie heeft Stijn een weekje in het ziekenhuis gelegen door een fikse longontsteking. Nu zijn we een aantal weken verder, is het kerstvakantie, en... Stijn is al weer ziek. Vanmorgen ben ik met Stijn langs de huisarts geweest omdat hij de afgelopen weken - bij vlagen- erg benauwd is en/of koorts heeft.

De dokter vond inderdaad dat 't in de linkeronderkwab van Stijn z'n longetjes niet goed klonk. De huisarts heeft een antibioticakuur (Amoxicilline/Clavulaanzuur) voorgeschreven.

Dit is zijn VIJFDE antibioticakuur terwijl hij nog niet eens 1 jaar oud is!!! Ook heeft de arts Stijn weer terug verwezen naar de kinderarts van het ziekenhuis.

Aan het eind van de middag ben ik met Stijn naar het ziekenhuis geweest om een longfoto te laten maken. De foto sluit pneumonie niet uit, dus de huisarts heeft het vanmorgen goed gehoord.

Hopelijk knapt Stijn snel weer op, zodat hij fit, vrolijk én gezond 2006 in gaat en op 5 januari - zijn 1e verjaardag- kan vieren. Hij is er helemaal klaar voor. Als je tegen Stijn zegt 'Hieperdepiep hoera', dan roept hij 'HOEWAAAA' en zwaait zijn arm(en) omhoog. Dit kunstje doet hij overal! Zo ook vanmiddag in de wachtkamer bij radiologie (zie foto hierboven)