'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn   augustus 2005

 

3 augustus, woensdag

KLUSDAG

Op de foto hiernaast zie je één hoekje van de vier hoeken van de schuur. Wat is er nou zo bijzonder aan een schuur? Nou, dit was het eerste project van mijn vader, die sinds juli van zijn pensioen mag genieten! Hij heeft twee hele grote planken opgehangen, waar ik flink wat troep op kwijt kan. En verder zijn de stellingen netjes ingericht én het gereedschap hangt. Het is bijna af op wat kleine dingetjes na. 

Jammer dat ik geen fotootje heb genomen van hoe het hiervoor was, want het is echt een wereld van verschil. Ik weet weer wat we hebben én (misschien nog wel belangrijker) waar het staat! 

 

4 augustus, donderdag

SNELLEZEN

Zo... Jurre heeft zich geïnstalleerd op de bank om een boekje te lezen.

Roos en Jurre bezitten wel 100 (prenten)boeken. In de boekenmand zitten er elke keer maar een aantal, want Jurre leest ze het liefst allemaal.

Zijn strategie is als volgt: hij begint in zijn lievelingsboek (op dit moment 'Van de dingen die rijden, varen en vliegen') en werkt dan vervolgens alle andere boekjes in sneltreinvaart door.

Het lijkt wel alsof hij een cursus 'snel lezen' heeft gevolgd. Nou ja, misschien handig voor later op school: als hij moet leren voor een proefwerk/toets ofzo?

 

 

4 augustus, donderdag

TIK TIK TIK... TRINGGGGG

Jurre is in de ban van het tikkende varkentje oftewel 'de kookwekker'. Hij draait 'm rond en houdt 'm aan zijn oor zodat hij het geluid extra goed hoort. Wanneer het tikken overgaat in een lange 'tringgggggggggggg' komt hij niet meer bij van het lachen en windt hij het varken opnieuw op.

Hij is zo aan het varkentje verknocht dat het zelfs mee naar buiten moet. Reuze onhandig op zo'n loopfiets, maar het wekkertje moet mee. Als dat geen echte liefde is?

 

 

's Middags gaan we met zijn vijven naar de kinderboerderij. Roos rent meteen achter alle kippen aan om ze te aaien. Jurre moet even wennen aan die loslopende kakelende gevallen. Geef hem maar een wipkip

Dan gaat Jurre, met een euro in zijn hand, de stal in om twee bakjes voer te kopen: één voor de kippen & één voor de geiten. Hij geeft de bakjes met voer aan Roos. Veilig, met zijn voeten op het stenen bankje, bekijkt hij hoe Roos het aandurft om kippen en later de geitjes te voeren.

Wanneer Roos de konijnenhokken ziet, gaat ze meteen naar binnen. Ze vertelt de konijnen hele verhalen, aait zachtjes over hun rug en voert ze wortels. In eerste instantie wil Jurre alleen van een afstandje naar de konijnen kijken, maar even later durft hij toch de hokken in.

 

 
Voordat we weer naar huis gaan, lopen Jurre en Roos langs de wei om paardje 'Floor' gedag te zeggen. En natuurlijk nog even klimmen en glijden.

 

5 augustus, vrijdag

ZO ZUS... ZO BROER?

Roos maakt haar favoriete vissenpuzzel. Met de hengel vist ze de dolfijn, de kwal, het zeepaardje en de vissen eruit. En daarna legt ze ze keurig weer terug. Stijn zit achter Roos met een eigen puzzel. Hij snapt er uiteraard niets van, maar vindt het geweldig om alle diertjes in zijn mond te stoppen. En daarbij produceert hij toch een boel speeksel!!

Jurre stopt de poppen in bed. Eerst wiegt hij ze in zijn armen heen en weer, terwijl hij 'slaap kindje slaap' zingt. Daarna dekt hij ze toe. Alle andere poppenspulletjes legt hij ook in het bed.

Met zijn drietjes (zeer geconcentreerd) puzzelen op de bank.

 

6 augustus, zaterdag

AAPJES KIJKEN

Met z'n vijven naar stadslandgoed De Kemphaan. Elke zaterdag is hier de wekelijkse boerenmarkt. En ook zit er: de landgoedwinkel, Stichting Aap, Natuurcentrum Het Eksternest, Staatsbosbeheer, Kindervakantieland en de kassen van Nieuwland.

Op dit moment is het stadslandgoed omgevormd tot een beeldentuin, maar dat interesseert Jurre en Roos geen snars. Ze komen voor twee dingen: de apen én het varken!

Jan duwt de grote wagen waar Stijn in ligt. Naast hem zit Roos, want die vindt het heerlijk om 'rond gereden' te worden. Jurre loopt het liefst zelf.

 

Jurre benoemt alles wat hem vanaf de brug opvalt en zijn klep staat niet stil.

 

 

Roos eet een appeltje in de wagen en kijkt om zich heen. Op weg naar de koeien, geiten, schapen en het varken signaleert Jurre een overstekende poes. Meteen zet hij de achtervolging in.

Bij het woord 'poes' komt Roos ook in actie. Ze gilt 'poes', klimt uit de wagen en rent Jurre achterna. Gelukkig is 'poes' zo lief om een paar aaitjes van Jurre en Roos in ontvangst te nemen. Al snel heeft ze er genoeg van: ze verdwijnt het bos in.

 

Op de boerenmarkt kopen we een paar lekkere broodjes. Jurre en Roos klimmen en klauteren op de plastic dieren.

En dan... gaan we weer naar huis.

  

7 augustus, zondag

OORBELLEN

's Ochtends staat mijn moeder voor de deur want we gaan vandaag zwemmen. Oma zet haar tas neer en vertelt aan Roos dat ze 'oorbellen' heeft meegenomen. Roos zoekt en vindt in oma haar tas een bakje met.... kersen.

Stijn Proefkonijn (zie hieronder) showt de oorbellen. Hij vindt het geweldig. Roos weet niet zo goed wat ze van de oorbellen moet vinden. Het zijn toch kersen? Die hang je toch niet aan je oren...

 

7 augustus, zondag

ZWEMMEN!!!

We zijn er klaar voor: zwemluiers, handdoeken, twee zwembanden, twee paar vleugels, een bal, een graafauto. En niet te vergeten een megavoorraad koekjes, fruit, brood en drinken, want van zwemmen krijg je trek.

We beginnen in het ondiepe badje: 10 cm water. Er staat een wip in en een glijbaantje. Roos springt meteen het water in om van de glijbaan te gaan.

Jurre heeft iets meer tijd nodig om te wennen. Hij gaat, uiteraard met zijn graafauto, op een betegeld eilandje zitten. En daar komt hij de eerste tien minuten niet van af. 

Roos ontdekt al dat er véééél meer is dan alleen het babyzwembad. Ze loopt met haar zwemband het diepe in. Terwijl ze in haar band dobbert, zwemt ze met haar benen het hele bad door. Ondertussen is Jurre wat ontdooit en durft hij zelfs van het kleine glijbaantje af!

Uit een piepklein badje klinkt een boel kabaal. De lichtjes gaan aan en er stroomt en bubbelt lekker warm water in en uit. Jurre en Roos klimmen er, samen met oma, in.

Na limonade met een koekje is het tijd voor... het grote zwembad. Met een beetje steun van oma én natuurlijk van Roos, waagt Jurre de sprong!

Lekker he?

Visje Roos is helemaal in haar element.

Het is even manoeuvreren om met vleugeltjes aan in het huisje te kruipen, maar het is gelukt!

Ruim drie uur later in de kleedkamer...

Jurre en Roos hebben geen woorden meer, zo moe zijn ze. Wel opvallend is dat koekjes en rozijnen er wél in gaan.

 

9 augustus, dinsdag

HILVERSUMSE BOS

Vandaag al vroeg naar Hilversum. Opa en oma wonen op loopafstand van het bos. 

Roos klimt overal op, om er vervolgens weer vanaf te springen: paaltjes, omgevallen boomstammen, boomstronken. Jurre heeft z'n wandelschoenen aan en verzamelt interessante voorwerpen. Alles wat hij vindt, legt hij in de wandelwagen. 

Arme Stijn, hoe verder we het bos in gaan hoe meer hij begraven komt te liggen onder een laag dennenappels, stokken, bramen, eikels en beukennoten. Gelukkig merkt Stijn er niets van, hij slaapt!

 

 

's Middags heeft Roos een afspraak in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht) bij de afdeling allergologie. Jurre en Stijn blijven bij opa en oma. Oma heeft een nieuwe fiets gekocht mét fietsstoel dus er moet met Jurre gefietst worden! Stijn blijft bij opa en vermaakt zich prima. 

In het ziekenhuis onderzoeken ze Roos haar eczeem. We krijgen een nieuwe (hormoon)zalf: Elocon (klasse 3) & Fenistil druppels. Niet leuk, maar het is niet anders. Roos heeft er dusdanig last van dat niet smeren nog schadelijker is. Ook wordt bloed geprikt om allergieën uit te sluiten. De prikmevrouw moet flink prikken en sjorren voordat ze de juiste ader bij Roos vindt en Roosje laat géén traan! Volgende week moet Roos weer naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek: de zogenaamde 'skinpricktest' oftewel krasjes op haar rug om na te gaan of ze allergisch is voor bepaalde stoffen. 

Om het vervelende ziekenhuis te vergeten, hebben we daarna nog even gespeeld op het schoolplein bij opa en oma.

 

SMULLEN BIJ DE 'VUURSCHE BOER'

Bij een Oudhollands pannenkoekenhuis in de Lage Vuursche hebben we 's avonds met zijn zevenen héérlijke pannenkoeken gegeten. Jurre en Roos gingen voor een pannenkoek met banaan én suiker. We konden buiten zitten, want het was lekker weer. 

 

De tijd tussen pannenkoeken eten en de komst van het toetje vult opa Harry met een lesje: hoe vouw ik bootjes van papieren placemats.

Jurre loopt niet echt warm voor de vouwwerkjes van opa Harry. Hij negeert de vloot op zijn tafelblad en heeft eigenlijk alleen oog voor de zwarte mini-C3. Dat is namelijk de auto van oma.

 

POES voelt zich nog steeds erg thuis bij ons...

 

Eindelijk, na ruim drie weken, is de uitslag bekend: Jurre heeft geen heupdysplasie! 

 

12 augustus, vrijdag

BINNENSPELLETJES

Regen, regen en nog eens regen! Jurre en Roos trekken de kliederschortjes aan en gaan tekenen met stift. Daarna nog waterverven, vingerverven én kleien. En nu moet de zon wel héééél snel gaan schijnen anders hebben we in de herfst niks leuks meer...

 

 

13 augustus, zaterdag

BOODSCHAPPEN DOEN

'Kom Jurre', zegt Roos. In de keuken pakt Roos een blauwe tas. Jurre wil ook een tas om boodschappen te doen. Dan gaan ze met de tassen naar het boodschappenspeelgoed en doen alle spullen (nep uien, paprika's, bananen, flesjes, blikjes, eieren wortels etc) in hun tas.

'Kusje' zeggen ze allebei en ze geven mij een kus, roepen 'dahaaag' en weg zijn ze... de tuin in.

 

Samen stippelen ze een route uit: over het paadje, dan een klein rondje achterin over de tegels, over het paadje terug, dan een rondje over het gras en dan weer van voren af aan. Ze lopen zo'n twintig keer hun route: netjes met de tas om de arm of aan de hand.

Dan worden ze steeds meliger. De tas maakt een leuk geluid als ie over de stenen sleept. Hoe harder ze lopen, hoe harder het geluidje gaat: ze komen niet meer bij van het lachen.

En tijdens het rondje over het gras ontdekken ze de 'sliding'. Je laat je tas vallen en neemt zelf een duik in het gras!

Ze hebben veel pret, maar om nu te zeggen dat het nog lijkt op 'boodschappen doen'?

  

14 augustus, zondag

ALWEER ZWEMMEN

Mijn moeder komt 's ochtends en we gaan weer zwemmen met Roos & Jurre. Dit keer hebben we ook de waterschoentjes meegenomen, want de tegels (met name die rondom de zwembaden) zijn erg glad. 

Roos springt met haar gieter het pierebad in. Na een paar minuten gaat ze op zoek naar een ander zwembad.

Jurre loopt de trap van het diepe zwembad in. Hij gaat de trap op én af en dat steeds achter elkaar, waarbij hij bij de treedjes houvast zoekt bij de leuning.

Roos is gevaarlijk. Zij gaat - als je 1 seconde niet kijkt - op het randje bij de trap zitten en dan trekt ze snel haar vleugels uit! 

Om 12:00 uur even pauze om een broodje te eten en wat te drinken. Oma heeft een grote gele mat gevonden, waar we Roos en Jurre op zetten. Jurre vindt het maar niets en wil er snel af, maar Roos vindt het wel een leuk ding.

Na ruim drie uur zwemmen gaan we snel naar huis. Jurre en Roos moeten hoognodig een slaapje doen.

 

Roos zwemt trots in het diepe!

Jurre concentreert zich op de glijbaan.

 

's Middags gaan Roos en Jurre in de tuin aan de slag met hun favoriete bezigheid: slakjes zoeken. Overal peuteren ze grote en kleine slakken vandaan om ze vervolgens in het emmertje te stoppen. Leuk hè, zo'n hobby...

 

17 augustus, woensdag

SCHEVENINGEN

Hoera, de zon is er weer! Mijn vader en moeder zijn bij Jurre, Roos & Stijn. En Jan en ik gedragen ons als toerist in Scheveningen. We genieten volop van: zon, zee, pier, strand, lekker eten, de boulevard en terrasjes

 

Het water in de Noordzee is nu lekker op temperatuur.

 

 

En weet je? Morgen wordt het weer zo'n mooie dag!

 

18 augustus, donderdag

BRUIN WORDEN

Stijn doet een dutje onder de parasol.

Jurre en Roos zoeken het aangename koele water van de Noorderplassen op, want het is behoorlijk warm in het zonnetje.

Spelen met water is altijd fijn. Roos kliedert zelfs graag met zand en trakteert zichzelf op een modderbad.

Jurre ziet mij van het zonnetje genieten en wil ook 'zonnen'. 'Ikke even bruin worden', roept hij terwijl hij een handdoek als deken over zich heen trekt. Ja Jur, zo word je wel bruin hoor!

Lang houdt hij het 'bruin worden' niet vol. Nog geen vijf minuten later zit hij weer in het water: op zoek naar mooie stenen. En hij heeft groot gelijk: dat is toch ook veel leuker!

 

 

 

 

19 augustus, vrijdag

SKINPRICKTEST

Vandaag moest Roos terug komen bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Op haar rug worden druppels testvloeistof (graspollen, huisstofmijt, hond, kat, pinda etc) aangebracht. Daarna wordt met een prikkertje door de druppel heen in de huid geprikt. Na 15 tot 20 minuten worden de reacties afgelezen.

Een 'positieve' reactie uit zich in een jeukende bult, die na 15 minuten maximaal is en vervolgens weer geleidelijk wegtrekt. Roos kreeg twee bulten: 'kat' en 'pinda'. Volgende week heeft ze weer een afspraak in het ziekenhuis. Dan wordt haar eczeem weer bekeken en zijn ook de andere (bloed)uitslagen bekend.

 

 

PLAYMOBIL  

Gisteren vertelde ik Jurre en Roos wat we vandaag zouden gaan doen. Jurre was het vanmorgen niet vergeten. Al om acht uur 's ochtends klinkt er: 'Oma komt zo. Ik ga winkelen'. 

Een uurtje later staat oma voor de deur met in haar tas:  playmobil van toen ik klein was. Ruim 30 jaar oud maar dat maakt Jurre en Roos niets uit. Mijn moeder en ik willen weg, maar Jurre kan nog geen afscheid nemen van zijn 'nieuwe' playmobil. Een mevrouwpoppetje en twee motors gaan ook mee de stad in.  

Stijn past schoenen (slofjes) in maat 20! Roos en Jurre krijgen een nieuwe herfst- én winterjas. Tussendoor fruit en taart eten en limonade drinken. 

Foto hieronder: Bepakt en bezakt zitten Jurre en Roos (en de playmobil!) ruim drie uur later op de stoep bij de auto uit te hijgen. Winkelen met mama en oma is topsport hi hi.

24 augustus, woensdag

 

 

's Middags naar de kapper en dan snel weer naar huis...  om met playmobil te spelen.

 

25 augustus, donderdag

KAUWEN IS EEN HELE KUNST!

Stijn drinkt al een week slecht. Zo'n 250 ml melk (normaal bijna 1000 ml!!!) en 250 ml diksap per dag. Hij komt gelukkig in totaal wel de nodige 500 ml vocht.

Hij slaapt minder goed, is wat huilerig en minder vrolijk.

Het enige dat hij nog lijkt te waarderen is 'wandelen in de wandelwagen'. Dat doe ik dus ook de halve dag. Ik wandel me een breuk. Jurre en Roos vinden het al lang best, want buiten spelen is leuk.

De oorzaak van Stijn z'n humeur is maandag gesignaleerd op het kinderdagverblijf: zijn twee ondertanden komen door. En hoe! Normaal gesproken komen nieuwe tandjes keurig met het puntje van de tand (uit het tandvlees) om hoog.

Bij Stijn komen ze vóór zijn tandvlees langs naar boven. Brrrrr, het ziet er griezelig uit en ik geloof graag dat hij hier last van heeft.

Vanmorgen is hij bij de dokter geweest en heeft hij Xylocaine drank gekregen. Dit drankje werkt verdovend (en dus pijnstillend) op het tandvlees.

Misschien, zo dacht ik vanmiddag, vindt hij het lekker om een boterhammetje met smeerkaas te eten. Ik geef hem een klein stukje en kijk naar zijn reactie.

Stijn laat het stukje brood gewoon in zijn mond zitten. Van zelf-kauwen heeft hij nog nooit gehoord.

Als Stijntje-ik-weet-niet-wat-ik-moet-doen-konijntje kijkt hij olijk om zich heen. Zijn mond doet niets en het broodkorstje hangt tussen zijn lippen. Ha, ha, hij moet nog een boel leren want dit lijkt nergens op!

RIJSTWAFEL  (oftewel 'kauwen is een hele kunst' - deel II)

Een paar uur later. Ik zit op de bank met Stijn. Hij kwijlt en kwijlt. Misschien vindt hij het lekker om op een rijstwafeltje te kauwen? Ik stop er één in zijn mond en verwacht dat hij 't wafeltje wel met zijn hand overpakt. Niets is minder waar. Hij zit prinsheerlijk op schoot en komt helemaal niet in actie...

Ha, ha, zou het Xylocaine drankje soms zijn hele mond of zijn hele lijf verdoven in plaats van alleen z'n pijnlijke tandvlees?

 

STIL IN HUIS...  (27 augustus, zaterdag)

Jurre en Roos zijn gisteren opgehaald door mijn ouders. Ze logeren drie dagen in Hilversum.

Vandaag zijn ze naar Dierenpark Amersfoort. Ik denk dat de giraffen, beren, tijgers, krokodillen, olifanten en andere beesten veel indruk zullen maken. Die zijn toch een stuk groter dan de konijntjes van de kinderboerderij.

Het is heerlijk rustig in huis. Hoewel? Misschien ook wel té rustig. En dat terwijl Stijn gewoon hier is, maar hij kletst nog niet zo gezellig. Ik probeer wel van de rust te genieten. Tenslotte is maandag mijn lange zomervakantie voorbij!

Roos staat op het trappetje en helpt oma met 'de afwas'. Wij zijn gezegend met een vaatwasser. Voor Roos zijn deze huishoudelijke klusjes een groot feest. Ze glimt van trots dat ze ook mee kan helpen!

 

PROFESSOR JUR 

Jan heeft een bril. Daar is Jurre al zo aan gewend dat hij het waarschijnlijk niet eens meer ziet. Maar bij opa en oma hebben én oma én opa een bril. 'Jurre wil ook graag bjil', zegt hij. Oma heeft nog ergens een los montuur liggen en maakt Jurre daar dolgelukkig mee. De hele dag loopt hij rond met een 'bjil' op zijn neus. Het maakt hem niets uit dat er bij hem geen glazen in zitten.

'Rooossie' roept Jurre 'geef nou een handje!'. 'Neeheeeee', antwoordt Roos.

 

DAPPERE ROOS 

Om 12:00 uur gaat Roos naar het berenplein. Daar staat beer Jellow. Hij deelt berenknuffels uit. Roos stapt om hem af en kletst de oren van zijn hoofd. Als ze weer weg gaat, krijgt de gele beer een handje. Roos is bepaald niet bang aangelegd. Wanneer er geen glas tussen haar en de bruine beer zou zitten, zou ze zo op 'm aflopen om de beer liefdevol te aaien!                   

Opa en oma zijn ondeugend!! Ze kregen op hun kop van de dierentuinmeneer omdat ze Jurre en Roos op de tractor van de dierentuin hebben gezet. 'Die kinderen zitten overal met hun handen aan', mopperde een boze meneer tegen opa en oma. 'Oh, we halen ze er meteen af en zullen het niet meer doen', riepen opa en oma onschuldig. Maar ondertussen hebben Jurre & Roos toch mooi genoten van een paar minuten tractorzitten!

 

28 augustus, zondag

SMULLEN BIJ DE 'VUURSCHE BOER' (2)

Sinds kort hebben opa én oma een fiets met een fietsstoeltje! Het is prachtig weer. Vandaar dat Jurre en Roos een fietstochtje maken naar de Lage Vuursche: het Oudhollands pannenkoekenhuis. Dit keer niet voor een pannenkoekje, maar voor een lekker taartje.

's Middags gaan Stijn, Jan en ik naar Hilversum om Jurre en Roos op te halen. Ze begroeten ons hartelijk. Maar even later zegt Jurre: 'Jurre hoeft nog niet naar huis...'

 

30 augustus, dinsdag

RACE-BUGGY

Het is nog vroeg in de ochtend als Roos trots met Stijn-in-pyjama rond rijdt. Stijn geniet van alle aandacht. Aan zijn arm bungelt de handtas van Roos. Jurre wil ook even duwen. Zodra hij de buggy vast heeft, scheurt hij met zijn broertje door de kamer. Stijn zou er bijna wagenziek van worden. Dit vraagt om ongelukken. Ik leg uit dat hij VOORZICHTIG moet rijden. Maar rustig rijden vindt hij niet leuk. Hij heeft geen zin meer en wil in de tuin spelen met zijn loopfiets. 'Eerst even je sandalen aandoen', zeg ik tegen hem. Hij gaat zijn schoenen halen en komt terug met Roos haar sandalen. 'Grapje', zegt hij. Maar hij wil ze wel aan! Parmantig zit hij op de fiets mét aan zijn voeten witte sandaaltjes met roze bloemetjes. Hij vindt ze prachtig.